Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, Χέντρικ Μπρούινς, του πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, στη Νεγκέβ του Ισραήλ, ο οποίος συνοδεύει την διεθνή μελέτη ραδιοχρονολόγησης με ξεχωριστό του σχόλιο στο "Science", παραμένουν ακόμα διάφορα ζητήματα αναπάντητα, με πιο σημαντικό από όλα την χρονολόγηση της τεράστιας έκρηξης του ηφαιστείου της αρχαίας Θήρας στο Αιγαίο, η οποία έφερε τα πάνω-κάτω στην ιστορία των πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου.

Μια προηγούμενη ραδιοχρονολόγηση είχε εκτιμήσει ότι η καταστροφική έκρηξη (που πιθανότατα προκάλεσε την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού) συνέβη τουλάχιστον 100 χρόνια πριν ξεκινήσει το Νέο Βασίλειο της Αιγύπτου. Αυτό, σύμφωνα με τη νέα ραδιοχρονολόγηση, τοποθετείται όχι νωρίτερα από το 1570 π.Χ., άρα η έκρηξη του ηφαιστείου θα πρέπει να τοποθετείται πριν το 1670 π.Χ.

Από την άλλη, οι έρευνες του Αυστριακού αρχαιολόγου, Μάνφρεντ Μπίτακ, του πανεπιστημίου της Βιέννης, τόσο στα ιστορικά κείμενα, όσο και με ραδιοχρονολογήσεις, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη στη Σαντορίνη έλαβε χώρα όχι πριν ξεκινήσει το Νέο Βασίλειο, αλλά στη διάρκειά του, δηλαδή αρκετά χρόνια μετά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου