Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

Στην βορειοδυτικη Ελλάδα βρίσκεται ένα απο τα παλαιότερα ελληνικά μαντεία,το μαντείο της Δωδώνης. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για την προέλευση του ονόματος του οι συνηθέστερες οι οποίες είναι α) Ο συσχετισμός του με την ομώνυμη νύμφη του Ωκεανού,Δωδώνη είτε με τον ποταμό Δώδωνα της Ηπείρου. β) Κάποιοι διακρίνουν σύνδεση με το όνομα του Δία γ) Επίσης συνδέεται με την αρχαία λέξη δωδώ, που σήμαινε μπουμπουνητό. Τα ερείπια του μαντείου εντοπίζονται σήμερα 20 χιλίομετρα νότια των Ιωαννίνων.

Κυρίαρχη θεότητα στο μαντείο της Δωδώνης ήταν ο Δίας, ο οποίος πρωσφονούνταν Πελασγικός, Δωδωναίος και Νάιος.Αρχικά λατρευόταν μόνος του στην περιοχή, αργότερα όμως λατρεύτηκε κ η θυληκή σύλληψη του Δία η Διώνη σύμφωνα με κάτοικους της περιοχής.

Το ζενίθ του μαντείου ήρθε τον 3ο αιώνα π.Χ την εποχή της βασιλέιας του Πύρρου.Τότε χτίστηκε ο μεγαλύτερος ναός του Δία καθώς και το πέτρινο θέατρο 18.000 θέσεων.

Η ίδρυση του λέγεται οτι έγινε απο τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα που κατα την παράδοση σώθηκαν απο τον Μεγάλο κατακλυσμό.Τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για την διεξαγωγή της μαντικής τέχνης στην Δωδώνη ήταν οι Σέλλοι και οι  Πελειάδες. Οι Σέλλοι ήταν άντρες που κατα την μακραίωνη λειτουργία του μαντείου αντικαταστάθηκαν απου γυναίκες τις Πελειάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου