Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗΣ

Εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η δυτική Κρήτη ήταν ενωμένη με την Πελοπόννησο, σαρκοφάγα σε μέγεθος όσο μια σημερινή λεοπάρδαλη, ζούσαν στο χώρο αφήνοντας το «στίγμα» τους παντού.

Ένα τέτοιο αποτύπωμα, μία απολιθωμένη πατημασιά σαρκοφάγου, ηλικίας 7 εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε πέρσι στην Κρήτη και τα αποτελέσματα της μελέτης της θα δημοσιοποιηθούν για πρώτη φορά στο 19ο Συνέδριο της Καρπαθο-Βαλκανικής Γεωλογικής Ενωσης που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει τέσσερις μέρες.

«Πρόκειται για τη μοναδική πατημασιά σαρκοφάγου τέτοιας ηλικίας που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο», ανακοίνωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λέκτορας Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Ηλιοπούλος ο οποίος μελέτησε το εύρημα που βρέθηκε στο χωριό Γούβες του νομού Χανίων.

Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις, προκύπτει ότι η πατημασιά ανήκει μάλλον σε ύαινα ή σε αιλουροειδές και το απολίθωμα είναι από τα παλαιότερα με θηλαστικά που έχουν βρεθεί στην Κρήτη.

«Το απολίθωμα θα εκτεθεί στο μέλλον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης» είπε ο κ. Ηλιόπουλος. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου